Pécs Game2

A bronzkori falugyűléstől a digitális térképig. Hogyan válik közössé őskori örökségünk?

Projektkoordinátorunk, Tömöry Miklós beszámolója az elmúlt két évben lezajlott, a magyar-horvát bronzkori régészeti örökséget a kortárs művészet és szerepjátékok eszközeivel népszerűsítő Our Shared Heritage – Vucedol projectről, mely 2022 március 18-án a budapesti Európa Pontban is bemutatkozik.

„Tudjátok, hol van Vučedol és mi a hely jelentősége? A földrajzi név (magyar fordítása: Farkasvölgy) magyar barátaim többségének nem mond semmit. Horvát ismerőseim viszont azonnal elővesznek pénztárcájukból egy húszkunást, hogy megmutassák a magyar határtól egy órányi autóútra fekvő Vukovár nevezetességeit: a 270 éve épített Eltz-kastélyt és a „valamivel” régebben, 4500 évvel ezelőtt készült galambalakú kerámiaedényt. Ez a galamb – illetve a tudomány jelenlegi állása szerint talán fogolymadár – a kora bronzkori Vučedol-kultúra legismertebb, reprezentatív lelete, mely egykor valószínűleg rituális célokat szolgált. A kultúra elnevezését a Duna-parti löszdombok tetején álló településről kapta, ahol a 19. század óta rendszeresen zajlanak ásatások, melyek impozáns leletanyagot tártak fel. Ma már tudjuk, hogy a Kr. e. 3. évezredben élő vučedoliak főztek sört, öntőformáik segítségével minden addigiaknál hatékonyabban és nagyobb mennyiségben készítettek bronzszerszámokat és -fegyvereket, csontőrleménnyel díszített kerámiáik pedig magas fokú csillagászati ismereteikről és rítusaikról tanúskodnak. A Vučedol-kultúra lelőhelyei a mai Európa tizenkét államában találhatók. A civilizáció legfontosabb magyarországi helyszíne a Baranya megyei Zók-Várhegy, melynek leletanyagát a pécsi Janus Pannonius Múzeum őrzi. 2015 óta Vučedolban egy, a domboldalba vájt, a régészeti kultúrának szentelt múzeum (Vučedoli Kultúra Múzeuma) várja a látogatókat, melynek innovatív kiállítását és építészeti megoldásait szakmai díjakkal is elismerték.

Vucedol Culture Museum
Vucedol Culture Museum

Az elmúlt két évben lezajlott „Our Shared Heritage” („Közös Örökségünk”) magyar-horvát Interreg projekt célja az volt, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a Vučedol-kultúrát, új programokat, együttműködéseket kezdeményezzen a határon átnyúló régióban. A projektben a két ország tudományos intézményei és civil szervezetei vettek részt, a fő partner és a programok fő helyszíne Magyarország egyik legfontosabb multi-art fesztiválja, a Dél-Baranyában megrendezett Ördögkatlan volt.

Én 2020 késő őszén csöppentem bele koordinátorként a komplex kreatív munkába. A Bayer Árpád által vezetett csapat igen ambiciózus célokat tűzött ki: olyan programokat akartunk létrehozni, melyek immerzív és játékos módon ismertetik meg a magyar és horvát közönséget a régészeti kultúrával, ugyanakkor nagyon is mai kérdéseket – fenntarthatóság és társadalmi kohézió – feszegetnek. Számomra a legérdekesebb az volt, hogy miként tudtunk sokfajta tudást, megközelítést becsatornázni a kreatív folyamatba, milyen jól és – a mindenkit próbára tevő koronavírus-járvány ellenére is – hatékonyan tudtak együtt dolgozni színházi emberek, játékkészítők és régészek.

2700 BC megagame
2700 BC megagame

Tavasz végén – mikor végre újra el lehetett menni színházba, szórakozni, társasjátékozni – egy nagyon intenzív munkafolyamat végén elkészültünk a programokkal. Most három programelemet emelek ki: egy 8-20 fő által játszható, az úgynevezett „megagame-ek” elemeiből építkező óriás társasjátékot („2700 BC – Vučedol felfeldezése”); egy immerzív színházi játékot, melynek során a résztvevők és játékosok egy bronzkori falu mindennapjaiba csöppenhetnek („Visszatérés Farkasvölgybe”); és a helyszíneken és az interneten is elérhető digitális térképet, mely a Vučedool-kultúra helyszíneit és fő leleteit mutatja be.

A puding próbája az evés, a talán a legfontosabb, leginkább várt „kóstoló” pedig az 2021-ben egy év kényszerszünet után újra megrendezett Ördögkatlan Fesztivál volt. A projekt Beremenden a Zarándokház udvarát és a strand melletti fogathajtó-dombot „lakta be”, itt vártuk nagy izgalommal az érdeklődőket, nézőket, játékosokat. Ők pedig szerencsére napról-napra érkeztek, sőt visszajártak. Az óriás társasjátékban általános iskolás és nagypapakorú „falulakók” alkudoztak az árpa árán, a színházi játékban a súlyos dilemmával szembesülő falugyűlésen a legjobb ötleteket gyakran a legfiatalabbak vetették fel. Játékaink jól illeszkedtek az Ördögkatlan színes programkínálatába, kapcsolatot teremtve a határokon átnyúló régió múltja és jelene közt.  Így az ötnapos fesztivál végén azon kaptam magam, hogy nem csak a házigazda Beremendtől nehéz a búcsú, hanem a bronzkori falu lakóitól és a játéktáblákról megismert Duna-parti árpamezőktől is.

Az Our Shared Heritage – Vučedol Culture projektet 2022 március 18-án a budapesti Európa Pont rendezvényén mutatjuk be. Ingyenes előzetes regisztráció után lehetőség nyílik az óriás társasjáték kipróbálására 15 órakor, a játékról bővebb információk itt találhatóak: https://www.facebook.com/events/432447461932800

Ljubomir Nikolić „őskori” zenei workshopja
Ljubomir Nikolić „őskori” zenei workshopja

18 órától, szintén előzetes regisztráció után Ljubomir Nikolić „őskori” zenei workshopján, illetve a kortárs művészet és az őskori örökség kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők: https://www.facebook.com/events/287554463403520