Digitaldealgraphics

EU Digital Deal

A projekt weboldala

Az EU Digital Deal projekt azt hivatott vizsgálni, hogy a digitális váltás, és az azzal együtt járó hirtelen felgyorsulás, valamit az olyan csúcstechnológiák, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a block-chain és az algoritmikus folyamatok milyen közvetlen hatással vannak európai értékeinkre és demokratikus rendszereink integritására.

A projekt keretében létrejövő, a kulturális ágazat szereplőiből, művészekből, alkotókból, kutatókból, tudományos szervezetekből és a közszféra képviselőiből álló partner hálózata jön létre, hogy azt vizsgálja, hogyan működhetnek a művészeti kezdeményezések az emberközpontú, fenntartható innováció katalizátoraként. Az EU Digital Deal projekt olyan technológiák bevezetésére ösztönöz, amelyek fokozottan veszik figyelembe az egyéni és társadalmi emberi jogokat, a hosszú távú környezeti hatásokat, és központba az azokat használó emberek igényeit helyezik. A projekt olyan kihívásokat vizsgál, mint az algoritmusok által vezérelt médiában megjelenő félretájékoztatás elleni küzdelem szükségessége, az európai polgárok alapvető jogait védő digitális közterek létrehozásának sürgőssége, valamint a digitális írástudás terén történő beruházások jelentős növelésének igénye. Hangsúlyozza a civil társadalom, a művészek és a kulturális intézmények technológiai innovációba való bevonásának fontosságát, valamint egy olyan technológiai fejlesztéssel kapcsolatos cselekvési terv kidolgozását, amely tiszteletben tartja a nemek közötti egyenlőséget, a magánélet védelmét és elősegíti a sokszínűséget. A 13 partner az innovációra, az oktatásra és az útmutatásra összpontosító, több mint 200 művész által irányított programon keresztül ugrik fejest a fenti problémakörökbe.

A projekt partnerek feladata többek között egy 4-7 tagú, helyi digitális szakértőkből álló csapat felállítása, akik célja egy, a fentiekhez hasonló kihívás kidolgozása, amellyel a későbbiekben kiválasztott művészek fognak dolgozni.

A projekt megvalósulását a Kreatív Európa program támogatja.

Projekt
menedzser

Juhász Abigél, Paskuj Panka

Projekt időszak

2023 - 2025

Partnerek

Ars Electronica (AT)
Fundacion La Laboral Centro De Arte y Creacion Industrial Y Promocion Cultural (ES)
Fundacion Zaragoza Ciudad De Conocimiento (ES)
Ariona Hellas (GR)
Kersnikova (SL)
Culture Yard (DK)
Centar Za Promociju Nauke (SR)
Gluon (BE)
Stichting Waag Society (NL)
Pro Progressione (HU)
Sineglossa (IT)
Interactive Media Art Laboratory (BE)
Teatro Circo De Braga (PT)