Digitaldealgraphics

EU Digital Deal

A projekt weboldala

Az EU Digital Deal projekt azt hivatott vizsgálni, hogy a digitális váltás, és az azzal együtt járó hirtelen felgyorsulás, valamit az olyan csúcstechnológiák, mint a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a block-chain és az algoritmikus folyamatok milyen közvetlen hatással vannak európai értékeinkre és demokratikus rendszereink integritására.

A projekt keretében létrejövő, a kulturális ágazat szereplőiből, művészekből, alkotókból, kutatókból, tudományos szervezetekből és a közszféra képviselőiből álló partner hálózata jön létre, hogy azt vizsgálja, hogyan működhetnek a művészeti kezdeményezések az emberközpontú, fenntartható innováció katalizátoraként. Az EU Digital Deal projekt olyan technológiák bevezetésére ösztönöz, amelyek fokozottan veszik figyelembe az egyéni és társadalmi emberi jogokat, a hosszú távú környezeti hatásokat, és központba az azokat használó emberek igényeit helyezik. A projekt olyan kihívásokat vizsgál, mint az algoritmusok által vezérelt médiában megjelenő félretájékoztatás elleni küzdelem szükségessége, az európai polgárok alapvető jogait védő digitális közterek létrehozásának sürgőssége, valamint a digitális írástudás terén történő beruházások jelentős növelésének igénye. Hangsúlyozza a civil társadalom, a művészek és a kulturális intézmények technológiai innovációba való bevonásának fontosságát, valamint egy olyan technológiai fejlesztéssel kapcsolatos cselekvési terv kidolgozását, amely tiszteletben tartja a nemek közötti egyenlőséget, a magánélet védelmét és elősegíti a sokszínűséget. A 13 partner az innovációra, az oktatásra és az útmutatásra összpontosító, több mint 200 művész által irányított programon keresztül ugrik fejest a fenti problémakörökbe.

A projekt partnerek feladata többek között egy 4-7 tagú, helyi digitális szakértőkből álló csapat felállítása, akik célja egy, a fentiekhez hasonló kihívás kidolgozása, amellyel a későbbiekben kiválasztott művészek fognak dolgozni.

A projekt megvalósulását a Kreatív Európa program támogatja.

Hu Az Európai Unió Társfinanszírozásával Pos