Adults Internships Med

aMUSEment

A Covid-19 világválság a kulturális szektort is elérte, különösen az egyre inkább helyspecifikus, térbeli meghatározottságú ágazatot, kevésbé digitalizált ágazatokat, mint például a közép-kelet-európai múzeumokat. Ennek következtében számos rejtett rendszerszintű probléma vált láthatóvá.

Az egyik ilyen a múzeumok és a közönségük közötti törékeny kapcsolat: ezek az intézmények egyre kevésbé képesek vonzani bizonyos demográfiai csoportokat. Amint azt a közelmúltban múzeumi szakemberek által készített tanulmányok kimutatták, Közép-Kelet-Európában a fiatal felnőttek (18 és 29 év közöttiek) azok, akinél a legkevésbé valószínű, hogy rendszeresen múzeumba járnak. Ez részben azzal magyarázható, hogy hiányoznak a a közönség bevonására irányuló olyan kreatív gyakorlatok, mint a gamifikáció, amely bizonyítottan növeli a múzeumok vonzerejét a fiatalabb generációk számára.

Ezek a gyakorlatok tovább biztosíthatják, hogy a múzeumok rugalmasan és gyorsan reagáljanak a különböző demográfiai csoportok igényeire, amikor gyűjteményeiket bemutatják, de abban is segíthetik őket, hogy fenntartható gyakorlatokat alakítsanak ki, amelyek alkalmazkodnak az újonnan felmerülő társadalmi és gazdasági igényekhez, valamint az olyan előre nem látható válságokhoz, mint például egy világjárvány.

Ebben az összefüggésben kulcsfontosságúvá válik a múzeumi szakemberek továbbképzése a játékosítás gyakorlatának elsajátításában, valamint ezen célcsoportok bevonása a programtervezés folyamatába. E gyakorlatok révén a múzeumok nemcsak több látogatót vonzhatnak, hanem biztosíthatják azt is, hogy programjaik a közönségük sajátos igényeihez igazodjanak.

Projekt
menedzser

Poulet Dániel

Projekt időszak

2024-2025

Partnerek

Kulturanova (SRB)
Pro Progressione (HU)
Balkanidea Novi Sad (SRB)