Home 2

House.Music.Europe – Installáció, Kiállítás, Performansz

A HoME – House.Music.Europe projektben négy újzenei szervezet és tizenkét különböző zenei és művészeti háttérrel rendelkező, nyílt pályázat útján kiválasztott művész dolgozott együtt a három projektfázisban.

A 2021-es online projektindító megbeszéléssel indult az első fázis. Ebben a HoME ház létrehozása volt a leglényegesebb rész. Ez egy olyan mobil installáció/stúdió, amely képes az egyes történetmesélések valós idejű szonifikációjára. A HoME ház kifejezetten az alkalomra tervezett és berendezett tér, ami egy széket (vagy egy kerekesszéknek való helyet) egy képernyő-panelt, valamint néhány további technikai felszerelést foglal magában. Mindezt azzal a céllal hoztuk létre, hogy a mobil installáció fogadni tudja a látogatókat, akik válaszolnak arra a kérdésünkre, hogy „Mi jelenti számodra az otthont?” A válasz egy számítógépes adatfolyamba kerül, amely létrehozza a szonifikációt, egyfajta zenei áramlást, amely a HoME házon kívül is hallhatóvá válik a közösség többi tagja számára. Fontos hangsúlyozni, hogy a mobil installáción belül elmondott szavak nem érthetők a külső látogatók által hallott szonifikációban. A zenei áramlás a HoME művészek által készített különböző patchek és algoritmusok segítségével jött létre. A résztvevő látogató egy automatikusan generált és kinyomtatott QR-kódot kapott, valamint egy url-t, amely a szavaikból készített szonifikációs felvételre mutat.

A mobil installációval volt egy rezidenciaprogramunk a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A HoME ház egy utánfutón lett kialakítva, amit szinte bármilyen autóval bárhova el tudunk vontatni, mindössze egy vonóhorog és egy normál jogosítvány szükséges hozzá. Úgy döntöttünk, hogy első körutunkat olyan vidéki településeken teszünk meg, ahol a résztvevők bármelyikének vannak gyökerei, vagy személyes kapcsolatai. A cél az volt, hogy a városi, kortárs művészettel szoros kapcsolatban lévő közegünkön kívüli közönséget is elérjük. Megható eseményeknek lehettünk részesei és azt éreztük, hogy minden embernek szüksége van arra, hogy együtt gondolkodjon és beszélgessen az otthonról, a családról és az ezekhez kapcsolódó személyes történetekről. Ezen események tapasztalatai, valamint az összegyűjtött felvételek és azok szonifikációja lettek a projekt minden további fázisának kiindulópontjai.

A második fázis egy csoportos HoME kiállítás létrehozása volt. Ötnapos rezidenciaprogram során dolgoztunk a kiállításon az Art Quartier Budapestben (AQB), ahol a szállás és a munkához szükséges terek is rendelkezésünkre álltak. A HoME kiállítás hét különálló installációból állt, melyek között voltak videóinstallációk, tárgyak, egy hanginstalláció – amelyet a látogatók a vizuális ingereket kizárva, szemfedő használatával hallgathattak –, illetve egyéb komplex audiovizuális, részben interaktív munkák. Ezek mindegyikének leírása és fotódukumentációja megtalálható a HoME honlapon. A HoME kiállítás premierje Barcelonában a Mixtur Fesztiválon volt 2022 októberében. A következő nyár elején Újvidéken, a Svilara Kulturális Központban volt látható. A másik két helyszínen, Bécsben és Budapesten – részben a járványok okozta késedelem miatt – úgy döntöttünk, hogy az installációkat a projekt záróbemutatóján mutatjuk be, a harmadik projektfázis eredményével, egy egyórás performatív darabbal együtt.

„A Moment to Land” lett a címe annak az előadásnak, amelyet 2023 szeptemberében mutattak be Újvidéken, majd a következő hetekben Bécsben, Budapesten és Barcelonában is. Újvidéken az Ansambl 2K+, Bécsben a Black Page Orchestra, Budapesten az UMZE Kamarazenekar, a Mixtur fesztiválon pedig a Barcelona Modern Ensemble közreműködésével.

Projektünket a hangfelvételek és szonifikációk adatbázisának véglegesítésével zártuk.

A legnagyobb tanulság a HoME minden egyes résztvevője számára az volt, hogy a projekt által is közelebb kerülhettünk egymáshoz, és megoszthattuk egymással művészi otthonunkat, még akkor is, ha hátterünk, hagyományaink, szakterületeink, kreatív preferenciáink vagy munkastílusunk és normáink nagyon eltérőek. Minden projektünk eredménye ennek a fejlődésnek a világos megnyilvánulása volt.

További részletek:
https://housemusiceurope.eu/
https://www.instagram.com/housemusiceurope/