Home

„A Moment to Land” kiállítás és performance – HoME

„Elmondanád nekünk, mit jelent számodra az otthon?” Erre a kérdésre 12, különböző műfajokhoz, művészeti ágakhoz tartozó művész gyűjtött válaszokat Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában és Spanyolországban. A válaszok alapján születő benyomásaikat egy színházi előadás és egy kiállítás formájában mutatják meg a Bethlen Téri Színházban, ahol a HoME projekt három fázisa most együtt látható.

HoME installáció
Egy interaktív mobil stúdió és az azt körülvevő tér. A stúdióban elhangzó egyéni válaszok a kollektív térben zene formájában jelennek meg. A privát térben a látogatók egyedül maradhatnak és elgondolkodhatnak otthonuk valódi természetéről, miközben az installáció körül mások hallgatják a bent zajló folyamatok segítségével létrehozott, szavak nélküli hangzásokat.

HoME kiállítás
Hét különböző típusú audiovizuális alkotás gyűjteménye, amelyet a résztvevő művészek az installációval való utazásokat követően hoztak létre.

A Moment to Land
A résztvevő művészek zenés színházi előadása. Hangszeres és elektroakusztikus zeneszerzők, vizuális zeneszerzők, táncosok, előadóművészek, színészek és rendezők dolgoznak együtt, hogy betekintést nyújtsanak abba, mit jelenthet számukra az otthon.

A projektben részt vevő művészek:
Ricardo Castro Arceiz – interdiszciplináris előadóművész.
Bolcsó Bálint – zeneszerző
Dunja Crnjanski – zongoraművész, előadóművész
Marco Döttlinger – zeneszerző
Éry Franciska – rendező
Gryllus Ábris – interdiszciplináris előadóművész
Branislav Jovancevic – zeneszerző
Jug Marković – zeneszerző
Carlos Nuñez Medina – zeneszerző
Julio Cesar Palacio – zeneszerző és hangművész
Eva Maria Schaller – koreográfus
Conny Zenk — videóművész, visual composer
UMZE Kamaraegyüttes
művészeti vezető: Vajda Gergely

A HoME tizenkét művész együttműködése melyet négy ország (Ausztria, Magyarország, Spanyolország és Szerbia) újzenei szervezetei, illetve ezek művészeti vezetői hoztak létre. A művészek között vannak elektronikus és hangszeres zeneszerzők, előadóművészek, táncosok, színházi alkotók. Arra vállalkoztak, hogy az otthon fogalmáról, illetve ezáltal a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségeikről többet tudjanak meg, illetve az így összegyűjtött benyomásokból és tudásból különféle kollektív művészeti alkotásokat hozzanak létre. A projekt ötletadója és művészeti vezetője Gryllus Samu, akinek a kiindulási pontja a közösség emlékezetének megismerése, az egyéni és a kollektív narratívák valamiféle összeegyeztethetőségének gondolata volt. A résztvevő tizenkét művész kiválasztása egy nyílt pályázati felhívás útján történt.

A projekt weboldala: https://housemusiceurope.eu/
Facebook esemény: https://fb.me/e/wPd0Qlr1

A HoME projekt előadása és kiállítása szeptember 19-én 18 órától mutatkozik be a Bethlen Téri Színházban, a kiállítás megnyitója 18 órakor, az előadás 19 órakor kezdődik. Az előadás hossza kb. 70 perc. A kiállítás szeptember 22-ig látható. Az esemény INGYENES!

Projekt partnerek:
Gryllus Samu (HU)
Black Page Orchestra (AT)
Festival Mixtur (ES)
Youth cultural centre of Vojvodina (RS)

Az esemény támogatója az Osztrák Kulturális Fórum.
A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.