Cult Men Intro 1

Mit csinál egy kulturális menedzser? – 1. rész

Tulajdonképpen mit is csinál egy kulturális menedzser? A válasz sokszor nem könnyű: annyira sokféle, és sokszor annyira nehezen elmagyarázható dolgot. Éppen ezért nehéz elmagyaráznunk, amikor megkérdezik tőlünk: És ti mivel is foglalkoztok?…. majd néhány perc után: Jó,jó, ezt értem, de mit csinál a Pro Progressione IGAZÁBÓL? Ezért arra gondoltunk, hogy egy rendhagyó sorozattal próbáljuk meg most a válaszadást: összegyűjtöttünk sok, szerintünk rám jellemző, izgalmas kérdést, és ezeken keresztül mutatjuk be nektek kulturális menedzsereink életét! Minden héten előkerül egy kérdés a listáról, amelyet alaposan körüljárunk a kulturális menedzsereink segítségével. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint követni a sorozatot, és a végére összeáll a kép!

 

Kik válaszolnak majd?

Ehhez tudnotok kell, hogy a PP projektjei alapvetően négy pillér alá sorolhatóak be, és a négy pillér mindegyike egy-egy kulturális menedzserhez tartozik. Így a PP Arts pillér Pallag Sárához, a PP Cult Paukovics Gergőhöz, a PP Social Gordos Katihoz, a PP Sound pedig Salgó Vikihez tartozik. A négy pillért a PP vezetője (és egyben alapítója), Petrányi Barna fogja össze, aki szintén megválaszolta a listán lévő kérdéseket.

Sara 01

 

Sára az ELTE összehasonlító irodalom- és kultúratudomány szakos hallgatójaként végzett, majd a Pentatonnál és a Rózsavölgyi Szalonban dolgozott, így több kulturális területen is tapasztalatokat szerzett, mielőtt a PP-hez került. Azon túl, hogy az Arts pillér projektjeiért felel, a PP ernyőszervezeti tevékenységét is ő tartja kézben. A kultúra és a művészetek nem csak a munkaidejét töltik ki – különösen a film, a zene és a színházi dolgok állnak közel a szívéhez.

 

 

Img 6074

 

Gergő – aki nemrégen csatlakozott hozzánk – kulturális örökség menedzser, aki régészetet és történelmet tanult az ELTE-n. A CEU Kulturális Örökség Tanulmányok Programjának alumnusa, ahol kiváló szakmai útmutatást kapott egy remek nemzetközi környezetben. Öt évet töltött kulturális vezetőként a Magyar Nemzeti Levéltárban. A kulturális örökség nemcsak a hivatása, hanem a szenvedélye is.

 

 

 

 

 

Kati

 

Kati az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett mesterdiplomát és jelenleg nemzetközi projektmenedzserként dolgozik nálunk. Számos külföldi tapasztalattal rendelkezik, többek között 6 hónapot dolgozott az Európai Bizottságnál Luxembourgban és egy félévet tanult Franciaországban. Fő érdeklődési területei a művészetek, a nyelvek és az Európai Unióhoz kapcsolódó témák.

 

 

 

 

 

 

 

Viki 2

 

Viki művészettörténészként végzett az ELTE-n, majd négy évig volt a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályának múzeumpedagógusa. A Sound pillér tökéletes kezekben van nála, hiszen szabadideje nagy részét is a zene tölti ki: énekesnőként és dalszerzőként építi karrierjét zenekarával, az NDK-val. Ha pedig nem zenél, akkor is alkot: ecsetet ragad és képeket fest, így eredeti szakmája is folyamatosan kíséri az életét.

 

 

 

 

Barna

 

Barna nélkül nem lenne PP, hiszen ő álmodta és alapította meg 10 évvel ezelőtt a céget. Gazdasági végzettséggel rendelkezik, a cégalapítás előtt az Európa egyik legnagyobb kulturális fesztiválját szervező Sziget Kft-nél és a Frenák Pál Társulatnál szerzett tapasztalatokat. Mostanában – ha épp nem egy újabb projektet tervez – leginkább kisfia, Zoárd köti le, akivel igyekszik minél több időt együtt tölteni.

 

 

 

Heti kérdésünk: Mi az öt legfontosabb tulajdonság, ami szerinted fontos ahhoz, hogy valaki jól végezze ezt a munkát?

Sára:
Empátia, remek kommunikációs készség, precizitás, valamilyen fajta lazaság (néha kell ahhoz a bizonyos tablettához), „mindenhez is értés”.”

Gergő:
Az egyik legfontosabb talán, a rendszerekben való gondolkodás elsajátítása, amely segít a prioritások meghatározásában és a hatékonyságban. Ezen felül fontosnak tartom az asszertivitást és proaktivitást, az alkalmazkodó készséget, valamint a temérdek relmet és kimeríthetetlen optimizmust.

Kati:

„Multitasking képességproaktivitáserős motiváció, önállóságőszinteség.”

Viki:
Legyen rugalmas, mint a friss rágógumi.
Tudjon improvizálni! 
Legyen egy igazi kaméleon, váltani tudjon a multitask és az egy valamire fókuszált munka között. Munka után tudjon kikapcsolni, és tudja kikapcsolni a telefonját, amikor hazamegy.
Kérdezzen, ha valamit nem ért!”

Barna:
Elsősorban kreativitás illetve nyitottság, problémamegoldóképesség, kitartás, kommunikáció”

 

A jövő héten folytatjuk, a kérdésünk pedig ez lesz:

Ha öt fontos kelléket kellene egy dobozba rakni, ami a munkádhoz feltétlenül szükséges, mik lennének azok?