Plaza Walls 71

DemArt

A projekt weboldala

Művészeti komisszió. A művészeti megrendelések demokratizálása a helyi közösségek bevonásával

A DemArt projekt célja, a művészeti megrendelések demokratizálása egy olyan innovatív, megismételhető részvételi folyamat kidolgozásával önkormányzatok részére, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a közösség tagjai megbízásokat adhassanak a kiválasztott művészeknek.

A kultúra szerepe a közösségintegrációban és a társadalomértelmezésben vitathatatlan. Ugyanakkor az általános percepció az, hogy a hétköznapi emberek kevés hatalommal rendelkeznek annak befolyásolására, hogy a kultúra milyen közösségi normákat jelenítsen meg, milyen történeteket meséljen el és milyen identitásokat reprezentáljon. A művészeti alkotások komissziója a kultúraformálás eminens eszköze, ám elterjedt nézet, hogy drága, ezért csak a felsőbb társadalmi rétegek, vállalkozások, állami szereplők számára elérhető lehetőség. Az Art Commissioning Program önkormányzatok számára szeretne eszközt biztosítani arra, hogy helyi lakosokat vonjanak be a döntéshozói folyamatba.

A projekt során nemzetközi workshopokon kidolgozzuk a közösségi komisszionálás módszertanát, kiválasztjuk és mentoráljuk a civil kurátorokat, akik az általuk kiírt és elbírált pályázaton keresztül olyan művészeti alkotások létrejöttét segítik elő, melyek valóban a helyi közösség autentikus értékeit, problémáit, történeteit jelenítik meg. A javasolt módszer lehetővé teszi a polgárok számára, hogy olyan műalkotásokat rendeljenek meg, amelyek a helyi prioritásokra reagálnak, el nem mondott történeteket tárnak fel, és a különböző perspektívákat, identitásokat és tapasztalatokat ünneplik. Azzal, hogy teret adnak egy alulreprezentált csoport kultúrájának bemutatására, közönséget vonzanak a közösségből. Ugyanakkor elősegíti a toleranciát és a társadalmi kohéziót azáltal, hogy a szélesebb közönség számára lehetővé teszi a megértés elmélyítését és a sztereotípiákon és előítéleteken túli megbecsülés kialakítását. A projekt eredményeként egy Módszertani Kézikönyvet, a The Open Art Commissioning Methodology Toolbox -ot fogunk közzétenni, amely gyakorlati útmutatást nyújt az önkormányzatok számára. Az módszertani kézikönyv terjesztése révén a projekt lehetővé teszi a közösségek számára, hogy hasonló projekteket hozzanak létre. Bár az eszköztár fő célközönsége az önkormányzatok, azonban bárki használhatja, aki szeretné demokratizálni a művészet finanszírozási folyamatait.

Hu Fundedbytheeu Rgb Pos

Projekt
menedzser

Némethné Molnár Anna

Projekt időszak

2023 - 2025

Partnerek

Bethlen Téri Színház (HU)
Art Transparent (PL)
New Theatre Institute of Latvia (LV)