252280080 180156534264205 800917696177983065 N

Anti-Bullying Movement Series

A projekt weboldala

Az Anti-Bullying Movement Series egy nemzetközi együttműködés, amely a művészet és kultúra eszközeivel lép fel az alulreprezentált társadalmi csoportok köreiben történő zaklatás ellen. Felnőttképzési projektként kifejezetten a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó pedagógusok, oktatási vezetők, ifjúsági szakemberek és művészek kompetenciáinak továbbfejlesztésére fókuszál. A programsorozat célja az, hogy ezek a szereplők a művészeti módszertanok alkalmazásának segítségével magabiztosan ismerhessenek fel és kezelhessenek olyan, a saját közösségeikben megjelenő viselkedésformákat, amelyek közbelépés hiányában akár bántalmazássá is fokozódhatnak.

Az ABMS által megjelölt elsődleges módszertan a táncon és a mozgásművészeten keresztül megvalósítható közösségfejlesztés, azonban a partnerek becsatornázhatják ebbe egyéb előadóművészeti, irodalmi, vizuális művészeti, valamint kulturális örökséggel kapcsolatos tevékenységeiket is. A Magyarországról, Ausztriából, Szerbiából, Németországból, Spanyolországból és a Portugáliához tartozó Azori-szigetekről projekthez csatlakozott szerveztek mindegyike egy-egy 5 napos tréninggel készül a saját országában, amelynek keretében a témával kapcsolatos előadásokat és workshopokat rendez.

A projekt legvégén egy olyan újító szellemű irányvonal kerül megfogalmazásra és publikálásra, amely a zaklatás hatékonyabb kezelésének érdekében a művészeti nevelés módszereinek tantervbe építését szorgalmazza. A bántalmazás problémájának oktatási rendszerhez kapcsolásával az ABMS célja az, hogy tudatos közbelépésre ösztönözze a hátrányos helyzetben lévő ifjúsági közösségekkel dolgozó szakembereket. Az együttműködés ilyen módon alapoz meg egy mélyreható, érdemi változást, amely hosszútávú segítséget jelent a zaklatás áldozatai számára.

Projekt
menedzser

Petrányi Barna