Proprogressione Bethlentériszínház Ogm 3747

Művészeti projekttervek bemutatója – DemArt

A DemArt projektben 3 erzsébetvárosi lakos, mint művészeti kurátor 3 művészt választott ki első körben, hogy elkészítsék helyspecifikus műalkotásaik projekttervét. A projekttervek bemutatójának eseménye és a résztvevők visszajelzéseinek figyelembevétele után pedig kiválasztják azt az alkotót, aki végül valóban létrehozza műalkotását.

Dátum: május 12. 13:00-17:30
Helyszín: Bethlen Téri Színház

„Mi lenne, ha létrehoznánk egy rendszert, hogy bárki megrendelhessen műalkotásokat?” – kérdezték a Közösségi Megbízású Művészeti Alkotások Nemzetközi Intézetének (International Institute of Community Commissioned Art – IICCA ) alapítói.

A Bethlen Színház / Pro Progressione (HU), az Art Transparent (PL) és a New Theatre Institute of Latvia (LV) által létrehozott DemArt – (Democratising art commissioning by involving local communities) projekt azon a „radikális” meggyőződésen alapul, hogy társadalmunkban a kultúra mindenkié.

A partnerek azzal a céllal hozták létre a DemArt projektet és az IICCA-t, hogy demokratizálják a művészeti finanszírozási és megbízási gyakorlatokat a helyi önkormányzatok és más, kultúráért felelős szervezetek számára, valamint felhatalmazzák a helyi közösségeket kulturális igényeik támogatására és kifejezésére.

Minden résztvevő országban 3 különböző közösségből érkező, helyi lakos került kiválasztásra, hogy olyan helyspecifikus műalkotások létrehozásának folyamatában vegyenek részt, amelyek relevánsak számukra. A kurátorok számára szükséges képzést és költségvetést, valamint a szakmai útmutatást a folyamat során a projekt biztosítja.

Minden – wroclawi, rigai és budapesti – közösségi művészeti biztos trió döntött a saját kritériumrendszeréről, nyílt felhívást tett közzé és kiválasztotta az együttműködő művészeket. Az eredmény már ezen a nyáron látható lesz az egyes országok elismert kortárs művészeti fesztiváljain. A kísérlet elindult, és ugyan az IICCA – kísérelti jellegéből adódóan – kiszámíthatatlan, de úgy érezzük, hogy közeledünk, hogy válaszokat találjunk olyan kérdésekre, mint például: Miért támogatod azokat a művészeteket, akik kapcsán nem érzed, hogy hozzájuk tartoznál? Meg lehet-e változtatni ezt az érzést? A demokratikus értékekre felszólító művészet önmagában mindig befogadó és demokratikus, és figyelembe veszi-e a kollektív döntéseket?

Ha érdekel ez a folyamat, gyere el a DemArt projekt művészeti projektterveinek bemutatójára!

Vedd ki a részed Te is a 7. kerület – Erzsébetváros kulturális életének formálásából!

Az esemény Facebook eventje: https://fb.me/e/1WNjL6ByW

Program:

12:30-13:00 Regisztráció

13:00 DemArt – Művészeti projekttervek bemutatása
● Hogyan lehet demokratikus a művészeti alkotások finanszírozása és létrehozása? – DemArt projektbemutató
● Hogyan újul meg a Bethlen Téri Színház? – LIFEBauhausingEurope projektbemutató
● A DemArt projekt kiválasztási folyamatának első körében nyertes művészek projekttervének bemutatója:
📍Metrum Ensemble
📍Márton Dorottya
📍Szabó Kristóf – KristófLab
● Kérdezz a művészektől és a DemArt projekt tagjaitól! Mond el Te is a véleményed!

15:00-15:30 Szünet – beszélgetés a DemArt projekt művészeivel, kurátoraival

15:30-17:30 3i – vezetett tánc-improvizációs jam, amelyhez előképzettség, tapasztalat nem szükséges. Ez egy belső utazás, párbeszéd a fantázia és a test között, élő zenével! (Az esemény sok mozgással jár, ezért ajánljuk a résztvevőknek, hogy hozzanak váltóruhát magukkal!)

(* a változás jogát fenntartjuk)

❗A program ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Kérjük, az alábbi linken lévő adatlap kitöltésével jelezd részvételi szándékodat: https://forms.gle/bS9mDex2SJnThmox9

❗Az eseményről fénykép- és videófelvétel készül. Az anyagokat kizárólag a projekttel kapcsolatos tájékoztatásra, az eredmények terjesztésére és a projekt népszerűsítésére használjuk fel.

A DemArt projektről:
https://iicca.org/
https://www.bethlenszinhaz.hu/2023/05/09/demart/
https://proprogressione.com/en/project/demart/

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.