Demart

InThisTogether előadás – DemArt

Az „InThisTogether” egy részvételi cirkuszi show kísérleti munkabemutatója, amely több ponton a közönségre támaszkodik, hogy egyáltalán megtörténhessen. Az alapvető szándék az, hogy a művészek belső élményeit szélesebb közönségre is kiterjesszük, elég közel bevonjuk őket ahhoz, hogy megtapasztalhassák azt a bizalmat, a fókuszt és az örömöt, amely ezekben a diszciplínákban oly jellemző. Ez magában foglalja a kockázat egy részének ellenőrzött környezetben történő megosztását, és ez a fő része annak a kutatásnak, amelyben tovább kívánunk merülni.

A kísérleti bemutató a DemArt projekt keretéből valósul meg, melynek célja a művészeti kommisszió, a művészeti megrendelések demokratizálása a helyi közösségek bevonásával.

InThisTogether Előadás (Zoletnik Sophie, Lennart Paar, Csuzi Márton)

Bizalom – A partnerakrobatika és a cirkusz sok más aspektusának legalapvetőbb építőköve. Nagyon szoros és a közönséggel való közös munkával szeretnénk fokozni az egymás és az általunk használt eszközök iránti bizalom élményét, valamint megmutatni, hogy lehet megbízni egy olyan embercsoportban, akivel még soha nem találkoztál.

Kommunikáció – Minél tovább dolgozunk együtt, annál nagyobb hangsúlyt kapott a kommunikáció gyakorlatunkban és műsorainkban. Ez az alapja a közös előrehaladásnak, és ez az előadás bonyolult része lesz. A közönség minden tagjának lehetősége van megtalálni a minimális, optimális és érdekes módon kommunikálni a hozzájárulási lehetőségeket.

Öröm – Nekünk és a legtöbb cirkuszi művésznek, akivel találkoztunk, nincs jobb teendőnk a cirkusznál. Szeretnénk minél közvetlenebbül megosztani ezt az örömöt, és megtapasztalni azt az érzést, hogy „ebben együtt vagyunk”.

Ehhez a darabhoz saját munkánk evolúciójából, de több cégtől is származik az ihlet: A Cirque A du Bout de Monde „Der Lauf” című műsora egyedülálló módon vonja be a közönséget, és egyre messzebbre bátorítja őket. A Gravity & Other Myths „A Simple Space” című műve néhány olyan cselekedetet mutat be, amelyek nagyon közel hozzák a közönséget, és megváltoztatják a nézőpontjukat. Anna Kristin McCarthy utcai show-ja, az „All Strings Attached” szorosan együttműködik a közönséggel és az összetartozás érzésével. Ezeket az inspirációkat úgy kívánjuk továbbfejleszteni, hogy még közelebbről bevonjuk a közönséget, és hagyjuk, hogy részesei legyenek az alkotásnak. Talán a legszorosabb ihletet a zenei terület adja, ahol olyan művészek, mint Bobby McFerrin és Jakob Collier kihasználják a tömegben rejlő lehetőségeket.

A színpadon a két elsődleges művész mellett kollektívánk harmadik tagja is közreműködik facilitátorként és zenészként. Szerepe éppoly fontos, hiszen segíti a közönség bevonását, gondoskodik a biztonságról és a darab ritmusát szabja meg. Továbbá mérlegeljük a közönség zenei bevonásának lehetőségét az ő vezetésével.

Építünk utcai előadóként szerzett tapasztalatainkra és arra a folyamatra, amely a street art-ot a színházi előadásokkal egyenrangúvá emeli. Bár színházi színpadra tervezünk alkotni, előadásunk nem hagyományos keretek között zajlik majd. Ehelyett a közönség ugyanazon a szinten lesz, mint az előadók, lehetőséget kapva arra, hogy megváltoztassák pozíciójukat, és szorosan bekapcsolódjanak az élménybe.

Jelenleg négy konkrét festői ötlettel kezdtünk kísérletezni, amelyek a végső előadásban szerepelhetnek. Míg itt röviden leírjuk őket, a kísérő anyagok jobb magyarázatként szolgálhatnak. A rajzok a kiinduló vízió, a képek és képek pedig a korai végrehajtási kísérleteket reprezentálják.

Együtt a sötétben – A közönség fejlámpákat kap, ők irányítják, mit látnak. Terveink szerint a teljes előadás során kizárólag ezeket a lámpákat fogjuk használni. A cél egy meghitt légkör megteremtése, amely meghívást jelent egy személyesebb térbe.

Együtt körözni – A kör közepén egy tárcsán át van kötözve egy kötél, az egyik végén légkarika van, a másikon egy hám, benne Lennarttal. Körben sétál, lassan minden közönség csatlakozik hozzá, Sophie feláll a légi karikához, ő az ellenkező irányba forog. A közönség hozzájárul a teljes képhez, és más a perspektívájuk, mert velünk sétálnak.

Bízom benne, hogy bízik bennem… – Egyetlen kötéllel csatlakozik, amely két csigán megy keresztül: a tér közepén és a fal alján. Súlyát megtámasztva ellensúlyozza őt az antenna karikán. Ilyen módon Sophie antennákkal fedezi fel a partner akrobatikáját, miközben folyamatosan mozgatja a súlyát a készülék és az alapja között. Lennartnak egyensúlyoznia kell ebben a beállításban, mivel minden alkalommal, amikor Sophie a légi karikán lóg, Lennartot hátrafelé húzza a rendszer. Meg tudja tartani, leereszkedni, csak nem elég nehéz ahhoz, hogy egyedül felemelje. Egy bizonyos ponton a nézőknek segíteniük kell neki, hogy előremenjen, hogy felemelje.

A te kezedben van – Egy jelenet, amelyben a közönség felemeli, tartja, leereszkedik a művészeket egy függőleges táncjelenet során. Két csigarendszer van előkészítve, amelynek egyik végén az egyik előadó, a másik végén pedig több hurok található, amelyeket a közönség a derekára helyezhet. A közönség hanyatt járva emelheti fel őket, közösen döntik el, hova mozgatják a művészeket.

A légi akrobatika és a vertikális tánc összefogása jó technikai alapvonalat kínál, és máris elmerülünk a padlómozgás és a dinamikus kötélzetrendszerek fúziójának kutatásában. Hiszünk azonban abban, hogy egy olyan időszakban, amikor az interneten bármilyen trükköt meg lehet nézni, ennek a műsornak a leginkább „cirkusz” aspektusa a kockázat, a bizalom és végső soron a kapcsolat szoros, zsigeri élménye lesz.

Korábbi előadás: https://youtu.be/wXoXeBT5BJo

Jegyvétel: InThisTogether – Bethlen Színház

Szervezők: Bethlen Téri Színház, OneTwoMany Collective, ProProgressione

Partnerek: Bethlen Téri Színház (H) Art Transparent (PL) New Theatre Institute of Latvia (LV)

A projektet a Kreatív Európa program támogatja.