bethlen

Bemutatkoznak a DemArt projekt kurátorai

DemArt projekt azon a „radikális” meggyőződésen alapul, hogy társadalmunkban a kultúra mindenkié.

A Bethlen Téri Színház / Pro-Progressione (HU), az Art Transparent (PL) és a New Theatre Institute of Latvia (LV) azzal a céllal hozták létre a DemArt projektet és az IICCA-t, hogy demokratizálják a művészeti finanszírozási és megbízási gyakorlatokat a helyi önkormányzatok és más, kultúráért felelős szervezetek számára, valamint felhatalmazza a helyi közösségeket kulturális igényeik támogatására és kifejezésére. Minden résztvevő országban 3 különböző közösségből érkező, helyi lakos került kiválasztásra, hogy olyan helyspecifikus műalkotások létrehozásának folyamatában vegyenek részt, amelyek relevánsak számukra. A kurátorok számára szükséges képzést és költségvetést, valamint a szakmai útmutatást a folyamat során a projekt biztosítja.

Demart Dorottya

Ács Dorottya
Ács Dorottya vagyok, 27 éves, közösségi és kulturális megmozdulások lelkes képviselője. Jelenleg a civil és kulturális szektorban dolgozom. Zenész családban felnőve az előadóművészetek támogatása mellett érzem magam a legjobban, igyekszem kutatni azokat az utakat, amelyek a művészetközvetítést és támogatást szélésebb körökben is lehetővé teszik. Kerületi lakosként a DemArt projekt nagyon izgalmas számomra egyedisége és az általa képviselt értékek miatt. Szeretném, ha a kiválasztott művészek ténylegesen kapcsolódnának a lakókkal, az alkotásokban megjelennének történeteink.

 

Demart Dominika

Gergő Dominika
Gergő Dominika vagyok, 21 éves fiatal és az elmúlt 10 évemet az élsportnak szenteltem. Múlt idő mostanra, mert rá kellett jönnöm, hogy ez a sport buborék nem elégít ki. Többet érzek magamban, mint egy mindig fáradt sportoló, akinek edzés, étkezés, alvás háromszöge létezik csak. Így a művészetek felé kezdtem el nyitni, ami által felfedezhettem egy színes, kreatív, mindig megújuló szeletét önmagamnak. Ez az új kapcsolódás lehetőséget teremtett nekem jobban kapcsolódni önmagamhoz és hiszem, hogy szintén platformot tud biztosítani a közösségi kapcsolatok újjáéledéséhez. VII. kerületi lakosként egyből megszólított a projekt, hisz szeretném kerületünket egy pezsgő közösségi közegként megélni a hajnali órákon kívül is. Hiszem, hogy ez és az ehhez hasonló projektek egy jó kapoccsá formálodhatnak társadalmi kötődéseinkben. Párbeszédeket elindítva, katalizátorként működve a közösség újra kovácsolásához. Ebben a távlati célban bízva veszek részt én is a projektben. Vizualizálva a magam előtt egy ideális helyi atmoszférát az egymással együtt élő emberek között.

 

Demart Art Juda

Jelinek Juda
Jelinek Juda vagyok, nemzetközi fejlesztési, várostervezési, ingatlanfejlesztési és vállalatvezetési területeken tevékenykedem. Tanultam tértervezést, ArchGIS, ArchiCAD és SketchUp 3D modellezést. Jelentős tapasztalatom van szociális és gazdasági kutatások és elemzések készítésében, valamint intézményi külkapcsolatok szervezésével. Fentarthatósági tanácsadóként is tevékenykedem és a zöld megoldások híve vagyok, lokálpatriótaként a közvetlen környezetem fejlesztése is fontos számomra. A társadalmi, gazdasági és politikai ügyek mellett érdeklődöm a filozófia és művészettörténet iránt. Ezalatt a DemArt projekt alatt össze fogjuk hozni a demokrácia, politika és filozófia gyakorlatait és a folyamat egy egyedülálló – egyelőre még ismeretlen – formációban fog megvalósulni.