Metrum 20211005 Rumbach Mohaibalazs 012

A DemArt projekt kurátorai egy zeneművészeti kollektívát választottak ki, hogy a VII. kerületről, kiemelten a helyi lakosoknak szóló műalkotást hozzanak létre

A Bethlen Téri Színház adott otthon a DemArt művészeti projekttervek bemutatójának, ahol a három kiválasztott projekt képviselői Márton Dorottya, a Metrum Ensemble és Szabó Kristóf ismertették, hogy milyen művészeti alkotást hoznánk létre a VII. kerületi történekre és sajátosságokra fókuszálva. A művészek 20-20 percben bemutatták művészeti projektjük célját és megalapozottságát, a közösségre gyakorolt várható hatását. Az alkotás munkafolyamatát, a részletes költségvetést és a szükséges engedélyeztetési folyamatokat is ismertették. Az eseményen lehetőség volt arra, hogy a kurátorok és a vendégek kérdéseket tegyenek fel a művészeknek.

A művészeti projektmunkákról részletesen a cikk alján vagy az alábbi linken keresztül olvashatnak:Kiválasztott Művészeink – DemArt Projekt a hetedik kerületért
A művészeti projekttervek bemutatója után a VII. kerületi kurátorok – Ács Dorottya, Gergő Dominika, Jelinek Juda (Bemutatkoznak a DemArt projekt kurátorai) – külön alkalom keretében hoztak döntést a győztes művészeti projektről. A döntés során a kurátorok a felhívásban meghatározott alapkritériumokból indultak ki, valamint a három bemutatott prototípus és azt kísérő prezentációt vették alapul. A döntéshozatali folyamatban a kurátorok olyan szempontok szerint értékelték a három versenyző pályaművet mint “a kerüttel való kapcsolat fontossága”, “a megszólított kerületi demográfia”, “a műfaji lehetőségek”, “az együttműködés lehetőségei a kurátorokkal és helyi közösségekkel”, “a részvételiség”, “az átláthatóság”, “az alkotás hosszú távú élettartama”.

Mindhárom alkotás a maga műfajában kiváló, művészi és társadalmi értékkel rendelkező projekt, melyek közül konszenzusos döntéssel a Metrum Ensemble Zenélő Falak című pályaműve valósulhat meg. A kurátorok egybehangzó véleménye szerint, a Zenélő Falak egy olyan sokszínű, egyedi, és a kerülettel legerősebben kapcsolatban álló alkotás, amely váratlan módon képes interakcióba lépni a hetedik kerület lakosságának széles körével. A mű létrejöttének elengedhetetlen feltétele a közösséggel való interakció, a terület zenei és kulturális múltjának és jelenének kutatása, feltérképezése.
A Metrum Ensemble Zenélő Falak projektje, művészeti alkotása során a VII. kerület zenei múltját és jelenét kívánják felkutatni széleskörű szakmai csapat (riporterek, zeneszerzők, előadóművészek, valamint egy iparművész, webkezelő, zenetörténész és egy technikus) bevonásával. Olyan zenedobozok létrehozása az elsődleges céljuk, amelyek a VII. kerület történeteit jelenítik meg, melynek gazdag zenei múltja és sokszínűsége köztudott: zsidó hagyományok, kabarék világa Belső-Erzsébetvárosban, cigány-és szalonzene a körúti kávéházakban, munkáskórusok a ún. Csikágóban, templomi zenei élet, koncertek a bulinegyedben.

A Zenélő Falak projekt egyszerre foglalkozik a terület zenei, hangművészeti, ökológiai, közösségi múltjával és jelenével. Ezt a gazdag örökséget szeretnék elérhetővé tenni a kerület identitását erősítendő, köztéri zenei-vizuális installációjuk létrehozásával. A hangzó anyag iparművészeti alkotásokba rejtett lejátszókból szólal majd meg, illetve a kihelyezett QR kódok segítségével online is elérhető lesz.

A zenei installációk “megszólítva” minket a VII. kerület 7 különböző pontján lesznek hallhatók. A projekt célja a kerület kulturális megismerésére ösztönzés, hisz archív hanganyagokat ötvöznek majd a kerület mindennapjainak emblematikus hangjaival.

A művészeti projektmunkákról röviden:
A három művészeti projekt egyike a Metrum Ensemble: Zenélő Falak terve. A Metrum Ensemble a magyar zenei élet meghatározó szereplője. Mottójuk: játékosság és felelősség. A VII. kerület zenei múltját és jelenét kívánják felkutatni: zsidó hagyományok, kabarék, cigány-és szalonzene a körúti kávéházakban, munkáskórusok a Csikágóban, templomi zenei élet, koncertek a bulinegyedben. A projekt a VII. kerület zenei örökségét fogja bemutatni mindenki számára elérhető módon, köztéri zenei-vizuális installációk létrehozásával.
Szabó Kristóf – KristofLab tudatosan használja a KristofLab kifejezést, egy fajta brandként utalva az interdiszciplinaritásra és a médiaművészeti tevékenységére. A Kristoflab az Erzsébetváros metszetei projekttel került a döntőbe. Kristof egy plasztikus köztéri installáció prototípusát mutatta be. A művészeti folyamat során Kristóf a VII. kerület területét felbontotta 7 formára majd ezekből alkotott egy absztrakt térbeli testet. Az objekt szerkezetében kifeszített képek a fortepanról származó fotók, melyek magánemberek emlékeit őrzik. Mindegyik egy elfeledett történet része.
Harmadik bemutatott munka Márton Dorottya ‘Szerkesztői üzenetek’ című projektterve. Márton Dorottya nemrég szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mester szakán (DokMA). A projekt egy közösségi film, amelyben a VII. kerület különböző korú és hátterű női résztvevői reagálnak a Nők Lapja olvasói leveleire az 1950-es évektől 1989-ig. Ez a projekt egy utólagos párbeszédet kíván létrehozni a kommunizmus cenzúrája alatt megfogalmazódott női hangok és a kerület változatos urbánus közösségei között. A film arra keresi a választ, hogy hogyan változott a nők helyzete azóta és mit mond ez a jelenünkről.