Sara

Pallag Sára – projektmenedzser

Gyermekkorom óta a művészetek sokszínű világában élek: sokáig fuvoláztam és énekeltem, táncoltam, darabokat és kritikákat írtam, majd a színház végleg rabul ejtett, és bár már jó rég óta nem vágyom a színpadon állni, a színfalak mögött mindent szeretek. A PP Arts pillér felelőseként hazatértem, itt minden megtalálható, ami valaha is érdekelt. Jó, talán készíthetnénk pár filmet is, hogy teljes legyen a kép, de ami késik…

Szabihíd-OFF / Our Space fesztivál

A 8. kerületi Bacsó Béla utca megnyitott szakasza ad helyet szeptember 17-19. között a Szabihíd-OFF / Our Space elnevezésű fesztiválnak, amely a korábbi években a külföldiek és a helyiek körében egyaránt népszerű Szabihíd projekt hiányát igyekszik feledtetni velünk. A név és a helyszín igen, de a cél nem változott: kulturális és közösségi programokon keresztül újra felfedezni a várost és élhető közterületeket biztosítani Budapest polgárainak és a fővárosba látogatóknak. Egy találkozási pont egymással és a kultúrával.

Az ember tragédiája

Madách Imre Az ember tragédiája a magyar irodalomtörténet egyik legkiemelkedőbb és leggrandiózusabb alkotása, mely kezdeményezésünkkel most új köntösbe bújva egy egészen új útra indul. Térspecifikus előadásunk helyszíne a Városmajori Szabadtéri Színpad és az azt körülölelő, sok szempontból kihasználatlan és elfeledett park, melyet az előadás elidegeníthetetlen részeként újra felfedezhetnek az alkotók és résztvevők, így új jelentéstartalommal, emlékekkel bővülhet „repertoárja”.

Túszopera

A Túszopera Gryllus Samu zeneszerző és Brina Stinehelfer rendező kamaraoperája. Az előadás az 1973-as balassagyarmati túszdráma és az akkori társadalmi reakciók viszonyát modellként használva, részben interaktív formában, szövegkönyvében pedig dokumentumokra épülve mutatja be a közösség szerepét a traumák kialakulásában, és erejét feldolgozásukban.

Banquet for Bees // Méhek

A SECRET HOTEL-t és művészeti vezetőjét Christine Fentz-t évek óta foglalkoztatja a természet és a művészet kapcsolata. Az Aarhus – Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2017-ben került első körben bemutatásra a SECRET HOTEL sétáló előadása, mely a hangyák életéről szólt. A Pro Progressione és a SECRET HOTEL együttműködése során 2019-ben ez a munka új területeken folytatódott.

Szabihíd

2017-től kezdődően nyaranta a Szabadság híd néhány hétvégére közös térré alakul át, ahol a városlakók és látogatók egy kis szabadságra lelhetnek a nyüzsgő főváros szívében. A Szabihíd egy urbanisztikai, közterület-fejlesztési és nem utolsósorban művészeti kísérlet, mely a művészetek, a sport, a közösségi programok szabadságáról szól. Az eseménysorozat ezen felül előrevetíti a városi köztérhasználat alternatív lehetőségeit, közelebb hozza az embereket a városhoz és folyóhoz, közössége(ke)t épít, és lehetővé teszi a fenntartható, demokratikus, közösen létrehozott terek megjelenését a városban. A híd közös, a tér közös, a szabadság közös. A Szabihíd projekt a Valyo – Város és folyó Egyesület és a Pro Progressione közös eseménye.

Szentivánéj

A sűrű sötét erdő, ahol bármi megtörténhet; ahol a hétköznapi szabályok felbomlanak és a kapcsolatok átértékelődnek – ez a toposz képezi Shakespeare drámájának dramaturgiai alaphelyzetét is. Egy ilyen, a mindennapoktól elrugaszkodott, szabadon alakítható szabályokkal rendelkező helyszínen, ahol a furcsa eseményeknek csupán a képzeletünk szabhat határt, a szerző szinte bármit megengedhet magának: mágikus lények jelenlétét, a szerelmi szálak összekuszálódását, a karakterek alakváltozásait – és még sorolhatnánk az Ivanyos Ambrus által átdolgozott és Czakó Máté rendezésében színházi kalandjátékká változott Szentivánéj dramaturgiai fordulatait.

Livin’ the City – (E)merging Parallel Realities

A Livin’ the City egy maroknyi projekt által inspirált nemzetközi együttműködés, melyek célja, hogy a művészet megjelenjen a színházon kívüli, hétköznapi tereinkben, s ennek nyomán valódi közösségi terek alakuljanak ki a városban. Ezek a projektek összművészeti alkotásokat és interaktív színházi játékokat foglalnak magukban, melyek skálája az egy személynek szóló előadásoktól egészen a szélesebb közönséget célzó koncertekig terjedhet. Célunk, hogy közelebb hozzuk a helyieket városukhoz és a művészetekhez, s hogy egy olyan közösségi létezés és figyelem létrejöttét segítsük elő, ami ritkán van jelen mai felgyorsult társadalmunkban.

Fototreff #Abroad

A 2014 óta közel 30 alkalommal megrendezett Fototreff Berlin a német főváros legsikeresebb, rendszeresen megrendezett kortárs fotográfiai eseményei közé tartozik. A Fototreff Berlin a kortárs művészi és dokumentarista fotográfia kritikai párbeszédének ad teret, a szerzőiség, a képszerkesztés, a bemutatás különféle megközelítési módjain keresztül.

Our Space – Fesztivál az utcán

A Pro Progressione 10. születésnapjának alkalmából köztereinkkel foglalkozó művészeti alkotásainkat és koprodukcióinkat fesztivál formájában mutatjuk be a budapesti közönségnek. A tervezett előadások és workshopok témájukban azt a közös koncepciót hordozzák, hogy a művészet intézményesült színterein kívül is zajlik fontos kulturális élet, méghozzá mi saját magunk vagyunk ezek alkotói. Az előadásokat és eseményeket egy szakmai nappal zárjuk, melyben más témához kapcsolódó alkotó-előadók is bemutatkozhatnának egy-egy előadással vagy műhelyfoglalkozással.

Vándorlásra születve… Journey/DROM

Az Újvidékről Berlinbe vezető út évekig a balkáni romák egyetlen kiútja volt a szegénységből és kirekesztettségből. A balkáni országok hivatalos „biztonságossá” minősítése azonban a német menekültstátusz megszerzésének esélyét a nullával tette egyenlővé. Miként lehetséges a normális, kiszámítható élet azok számára, akik a német kitoloncolás és a balkáni agónia között rekedtek?

View/ers

2018 októberében került sor Jianan Qu és társulatának táncos és performatív jegyeket egyaránt felvonultató előadására a Westkunst – Ostkunst gyűjteményi kiállításhoz kapcsolódóan a Ludwig Múzeumban. Jianan Qu 2015 óta foglalkozik művészeti tereket kutató performanszok létrehozásával, melyekben a kiállított művek, a látogatók és a tér egymáshoz való viszonyát vizsgálja. A Bécsben alkotó kínai művész aktív és élő térré változtatta a budapesti múzeum kiállítótereit, s izgalmas kísérletet tett arra, hogy újraértelmezze a megfigyelés szerepét.

Wood Valley

A Wood Valley projekt a Duna menti területek fa-kézműves- és építészeti örökségének kiaknázatlan lehetőségeivel foglalkozik. Interdiszciplináris (turisztikai, kézműves-szakmai és kulturális-művészeti) megközelítéssel igyekszik felhívni a figyelmet ezekre a néhol feledésbe merült helyszínekre, történelmi emlékművekre.

FeelMS

Az Erasmus+ stratégiai együttműködési programjának keretében 2018-ban zárult a FeelMS programunk, ahol áprilisban hét művész látogatott Anconába a Sineglossa, a művészetet az üzleti élettel összekötő (art and business) európai úttörő szervezetének vendégeként. A tanulmányút során új, térspecifikus előadás készült, az anconai kikötő Hackaton formátumú bemutatásaként Tóth Bálint, a MeetLab képviselőjének vezetésével.

Az előítéletek doboza – roma sztereotípiák lebontása

Manapság a negatív sztereotípiák, a diszkrimináció és a rasszizmus egyre növekvő probléma Európa-szerte. A romák elleni előítéletek nem hogy nem csökkentek az utóbbi években, de a roma és nem roma együttélés elősegítésére született tervek is romba dőlni látszanak. A helyzetet látva több európai szervezet egyesült, hogy művészi ötleteiket egybegyúrva egy szociálisan érzékeny kulturális projektet hozzanak létre. Egy olyan projektet, mely egy új megközelítés segítségével a romák elleni negatív sztereotípiák lebontását tűzte ki célul magának.

Projekt időszak

2019 -

MIXDOOR – New Forms in Mixdoor Performing Arts Practices

A Mixdoor – New Forms In Mixdoor Performing Arts Practices 2014-ben az Európai Bizottság Kreatív Európa programja által egyetlen magyar kezdeményezésként támogatásra ítélt, kétéves művészeti projekt. A felkészítő időszakban négy nemzetközi workshop került megszervezésre, melyekhez az adott város (Torun, Zágráb, Elefsina, Budapest) helyi művészeinek is volt lehetőségük csatlakozni. A projekt eredményeképpen létrejövő nagyszabású előadás a vertikális tánc, a modern cirkuszművészet, a 3D-s vetítés, a zene és a térspecifikus művészeti alkotások ötvözetéből született meg. A projekt újraértelmezte az előadások helyszínéül szolgáló köztereket, továbbá turnéja során új közönséget célzott meg Európa-szerte az összművészeti produkciókkal.

BeyondFront@

A Beyond Front@ projekt az egyik legfontosabb közép-európai kortárs táncprogram volt, amely a régió országait és a táncos közösséget hívta össze. 2008 és 2014 között mintegy harminc magyar és százötven nemzetközi táncosnak biztosított lehetőséget alkotásra, tapasztalatcserére és a szomszédos országok kortárs táncszakmájának megismerésére. A projektet az Európai Bizottság példaértékű sikertörténetnek választotta.

Holtvágány – Villamosszínház

A 3. Dunapest Fesztivál keretei között 2018 szeptemberében a Pro Progressione egy különleges színházi programmal készült. A Holtvágány egy izgalmas, rendhagyó színházi előadás, mely a 2-es villamos vonalán, a mozgó járművön született meg – egy estére színpaddá változtattuk a villamost. A közönség a jármű székein foglalt helyet és Európa egyik legszebb villamosvonalán élvezhette a helyenként interaktív előadást. A szereplők maguk is utasok voltak.

The Game

The Game – A játék címet viseli Tomas Danielis új koreográfiája. A játék helyett azonban a játszma szót is használhatnánk, visszautalva Eric Berne nagysikerű könyvére, az “Emberi játszmák” -ra. A Berne által megalkotott tranzakció analízis világszerte elterjedt: általa nemcsak a pszichoterápia, a lélektan és a kommunikáció elmélete gyarapodott egy forradalmian új iskolával, hanem szervezetek elemzéséhez is hatékony új eszköz született. Az alkotó is ezen a könyvön keresztül kezdett el a hatalmi játszmákkal foglalkozni, amely azonban már évek óta egyik fő művészeti kutatási területévé vált.

RIVE – Európa folyói

A RIVE a folyók jelenét és múltját állította a művészeti alkotás fókuszába. Történelmileg a folyók nem csak az élet forrásai voltak, hanem az emberek közötti interakciók fő útvonalai is. Beutaztuk a Duna majd teljes hosszát, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig meghívva az alkotókat és a közönséget, hogy élményeket és értékeket osszunk meg egymással. Úszó helyszínünk széles művészeti programot kínált, a Duna összekötő és elválasztó erejét vizsgálva, régiós, történelmi kérdésekre keresve a választ. A The New York Times a projetet a “Kultúra nagykövetei” címmel illette.

Monotánc Fesztivál

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkota meg a szervezők csapata. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe.

A Pro Progressione 2010 óta szervezője és együttműködő partnere a Monotánc Fesztiválnak, 2019 augusztusában pedig első alkalommal került megrendezésre – szintén a Pro Progressione szervezésében – a Szöuli Monotánc Fesztivál a hazai program társfesztiváljaként.

17. Nemzetközi MitOst Fesztivál

A 17. Nemzetközi MitOst Fesztivál 2019. október 2-6. között Budapesten került megrendezésre. A minden évben más országban helyet kapó rendezvény apropója az egyesület éves közgyűlése, mely alkalmat megragadva a MitOst meghívja barátait, az egyesület tagjait és mindenkit, akit érdekel a kulturális és civil aktivitás, tapasztalatcsere, közös gondolkodás és alkotás lehetősége, hogy részt vegyenek a négynapos fesztiválon, amit a MitOst berlini- és a fesztiválnak otthont adó ország helyi csapata szervez meg közösen.

FMG – Faust.Mephisto.Grete avagy Faust 1 & 2

A Faust a német irodalom esszenciája, amit már számtalanszor interpretáltak, mégis szinte lehetetlen elképzelni, hogy távol maradjon a színházi színpadoktól, de ugyanúgy szerves részét alkotja az iskolai irodalomóráknak is. Faust az örökké kereső egyén, aki sötét erőket alkalmaz annak érdekében, hogy elérjen az emberi létezés megértésének egy magasabb fokára, egyességet köt Mefisztóval, az ördöggel, aki örök fiatalságot és Grete szívét ígéri neki lelkéért cserébe.

EGY ÜNNEPI SZÍNJÁTÉK – …’56-’16…

Az 1956-os események 60. évfordulójára készült összművészeti produkció a forradalmi időszak hangulatát idézi meg. Azokat az összetett érzéseket közvetíti, melyek nem redukálódnak a puszta forradalmi hevületre: a mindennapok szorongása, a személyes félelmek és remények ugyanúgy a forradalom légköréhez tartoznak, mint a filmhíradókból ismert felemelő heroizmus és a bukás tragikuma. A túlélés mechanizmusait kutatva, a személyes és a társadalmi felelősség és szabadság viszonylagosságára kérdez rá.

Tar Sándor: A lehetőség – hangoskönyv

Tar Sándor *Tájékoztató* c. műve iránti megnövekedett érdeklődésen elgondolkodva a debreceni Déri Múzeum – mely Tar Sándor hagyatékát őrzi – több szempontból és érdemesnek gondolta a hangoskönyv formában való megjelenését. Egyrészt sokan kedvelik és előtérbe helyezik a művek művészi interpretációban való befogadását; másodrészt a fiatalabb nemzedékek hamarabb meghallgatnak egy irodalmi szöveget, mint elolvassák; harmadrészt a hangoskönyv által számos látássérült olvasóhoz is eljuthat Tar írása. Ahogyan a színházakban egyre gyakrabban találkozhatunk narrált előadásokkal, úgy a múzeumoknak e fogyatékkal élő embertársaink számára is elérhetővé kell tenni a náluk őrzött nemzeti örökséget.

Projekt időszak

2019 -

Partnerek

Déri Múzeum (HU)

Workshopok és konferenciák

Hiszünk benne, hogy a tudáscsere és a networking lehetőségek a művészeti szakma szereplői között kulcsfontosságú a nemzetközi kulturális programok létrejöttében. Ezért nem csak résztvevői vagyunk a nemzetközi konferenciáknak, hanem több éves tapasztalatunk van konferencia- és workshop szervezésben is a művészet és a művészetmenedzsment széles területein.

20 és 500 fő közötti rendezvényeinket önállóan vagy fesztiválokhoz, kiállításokhoz kapcsolódóan szervezzük meg. Ezen találkozók sokszor kiindulási pontként szolgálnak jövőbeni együttműködésekhez, közös programokhoz is.

Projekt időszak

2008 -

Urban ParticipArt

Az Erasmus+ program keretében létrejövő stratégiai partnerség, az Urban ParticipArt egy olyan laboratórium, amely innovatív, kultúrából táplálkozó részvételi módszertanokat fejleszt, melyek a civilek (különös tekintettel a fiatalokra) városi terek átalakításába való bevonását célozzák. Gyakorlati alapú kutatásunk és közös kísérletezésünk konkrét eredménye a városi ifjúság részvételi művészeti eszköztárának fejlesztése lesz. A projekt során létrejövő eszköztár olyan művészeti eszközök halmaza, melyek a különféle kreatív módszerek cseréjén és a részvételi alapú együttműködésen alapulnak.

channeling » Art&Tech

A channeling » Art&Tech egy szakmai workshop és nyilvános előadássorozat, ami összehozza a témával foglalkozó alkotókat, hogy együtt keressék a válaszokat a kortárs art&tech világ legfontosabb kihívásaira. A channeling célja, hogy felkutassa és összehozza a technológiákat kreatívan használó alkotókat, és 4 szakmai workshop során körüljárja a kreatív ötletek lehetséges jövőképét, kapcsolatépítésen, tanácsadáson és közös előadásokon keresztül becsatornázza az alkotókat az art&tech világ vérkeringésébe.

Open European Societies

2018-ban partnerként csatlakoztunk az Open European Societies-hez, amely a drezdai központú Jugend- & Kulturprojekt e.V. „Európa a polgárokért” nyertes projektje. A program célja, hogy segítsen az állampolgároknak az Európai Unió történelmének és diverzitásának megértésében, ezzel előmozdítsa és fejlessze az uniós szintű polgári és demokratikus részvételt, illetve felszólaljon a sztereotípiák, xenofóbia és diszkrimináció ellen.

Walking Lecture on Ants – Hangyák

A SECRET HOTEL-t és művészeti vezetőjét Christine Fentz-t évek óta foglalkoztatja a természet és a művészet kapcsolata. Az Aarhaus – Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2017-ben került első körben bemutatásra sétáló előadása a hangyák életéről.

Projekt időszak

2019 október

Partnerek

SECRET HOTEL (DK)